Telekomünikasyon
Posts 1-1 of 1
-
AHMET SEÇKİN Group moderatorThe company name is only visible to registered members.TEKRAR GERİYE DÖNMEK İSTEMİYORUZ
TEKRAR GERİYE DÖNMEK İSTEMİYORUZ!.
06.08.2008
2005 Yılına kadar toplumumuzun ve sektörümüzün en önemli problemlerinden olan cep telefonlarındaki kayıtdışılık ve sebep verdiği gasp, kapkaç, hırsızlık hatta cinayete varan suçlar 5392 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile önemli ölçüde ortadan kaldırılmıştır.
Ancak aynı paralelde; her yıl yaklaşık 6 Milyon adet cep telefonunun alınıp satıldığı 2. el cep telefonu ticaretini kayıt altına almaya dönük adımların atılamaması bizleri gene 2005 öncesi döneme dönmekle yüzyüze bırakmıştır.
Son günlerde yaşanan terör olayları, menfur cinayetler, gasp suçları bunun açık kanıtıdır. Yaşanan bu hadiselere; önemli kısmı neredeyse her ilimizde alenen yapılan ve tamamen kayıtsız ve kontrolsüz durumda olan 2. El cep telefonu ticareti ideal zemini hazırlamaktadır.
Çalınan, gaspedilen cep telefonlarının klonlama yöntemi ile IMEI numaralarının değiştirilmesi suretiyle iz bırakmadan kayıtdışı alınıp satılması, işporta tezgahlarında, sokak aralarında hiçbir ticari kaydı ve vasfı olmayan kişilerin rahatlıkla yaptığı iş haline gelmiştir ve kontrolden çıkmıştır.
Telekomünikasyon Kurumu’nun ve birçok ilimizde Kolluk güçlerimizin gayretleri bu sorunu ortadan kaldırmaya yeterli değildir. Gerekli düzenlemelerin yapılması artık hayati önem taşımaktadır.
Öncelikle yapılması gereken ise, tamamen kayıtdışı olan 2.el cep telefonu ticaretinin aciliyetle kayıt altına alınmasını sağlayacak adımların atılmasıdır. Konunun en önemli muhataplarından Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde aylardır sürdürmekte olduğumuz girişimlerimize ve çözüm önerilerimize bugüne kadar olumlu yanıt alamadık.
Atılması gereken ilk adım, bazı sektörlerdeki ikinci el ticarette olduğu gibi, ülkemize daha önce ithalatı yapılmış ve Telekomünikasyon Kurumu Merkezi Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) kayıtlı bulunan cep telefonlarının ikinci el ticaretinde KDV oranının % 18 den %1 e çekilmesidir.
Çözüm önerimiz; toplumumuzda tekrar baş gösteren cep telefonu orijinli suçları bertaraf etmenin yanı sıra, 2. el cihazlarda tüketici mağduriyetini önleyecek, şu anda “0” vergi geliri olan bu ticaretten devletimize vergi geliri sağlayacak ve sektörde haksız rekabeti ortadan kaldırarak teknik servislerde yeni istihdam imkanlarının önünü açacaktır.
Bu yöndeki düzenlemelerle aynı zamanda tamamı ithal olan ve cari açığımız üzerinde önemli paya sahip cep telefonu ithalatının da azalması hatta modifiye edilmiş cep telefonlarının ihracatı mümkün olacak ve ülke ekonomimize ayrı bir fayda sağlayacaktır.
“Temiz Sektör Temiz Toplum” sloganını şiar edinen MOBİSAD olarak ilgili kurumları gerekli düzenlemeleri yapmak üzere göreve davet ediyor ve her zaman olduğu gibi hayati öneme haiz bu konuda da yapılacak çalışmalara her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha kamuoyuna ve tüm ilgililere arz ediyoruz.
MOBİSAD Yönetim Kurulu Adına
Genel Başkan
Murat DURSUN
- 06 Aug 2008, 2:27 pm
